vrijdag 28 augustus 2015

In geval van brand ...

Op sociale media kom je ze wel vaker tegen, de bordjes die waarschuwen om in geval van brand het kantoor te verlaten vooraleer je het op sociale media zet.


We doen er allemaal een beetje lacherig over, denkend dat niemand dit echt zo doen, maar niets is minder waar!

Ondanks jaarlijkse evacuatie oefeningen weten mensen vaak niet wat ze moeten doen wanneer het alarm dan eens "voor echt" afgaat.

De eerste vraag die meestal wordt gesteld is: "Hoezo, is er een oefening vandaag?". Wanneer daar geen afdoend antwoord op komt, gaan wij op zoek naar dreiging. Zien wij rook of vlammen?

Indien deze niet zichtbaar zijn, maken wij onszelf wijs dat wij alle tijd hebben, wij stellen onszelf gerust: "het zal wel weer vals alarm zijn".

(Vaak) valse alarmen zorgen inderdaad voor frustratie en minder motivatie om de instructies op te volgen. Het is zaak om deze zoveel mogelijk te vermijden.

Wanneer wij gerustgesteld zijn, neme wij onze tijd. Nog snel die mail afwerken, onze bezittingen bij elkaar zoeken, nog even iets zeggen tegen de collega en ja, inderdaad, op Facebook een spectaculaire post plaatsen dat het gebouw in brand staat.

Wat wij niet beseffen is dat door wij door dit treuzelen, letterlijk met ons leven spelen. Rook verspreid zich bij brand immers razendsnel en het is de meestal de rook die mensenlevens eist, niet het vuur!

Rook belemmert of ontneemt het zicht

Wanneer een ruimte of een gang gevuld is met rook, raken mensen gedesoriƫnteerd. Zelfs in plaatsen die wij zeer goed kennen, kunnen wij al snel de weg kwijt geraken wanneer deze gevuld zijn met rook.

Rook is giftig

De rook afkomstig van een brand bevat vele giftige gassen die een mens verstikken. Wie rook inademt, gaat dood! Zo eenvoudig is het.

Rook is heet

De rookgassen van een brand zijn zeer heet. Zo heet, dat ze bij inademing de luchtwegen en de longen verschroeien.

Kortom, better be safe than sorry, als het evacuatiealarm afgaat, volg dan de instructies!

Oh ja, misschien is het een goed idee om die instructies op voorhand eens te bekijken. Zorg dat je weet waar je heen moet, en langs welke weg je daar moet geraken.

Evacuatie-oefeningen lijken vaak een last, maar in geval van brand ... redden ze levens. En dat mag op de sociale media geplaatst worden!

TCZ De Nestor organiseert opleidingen "Evacuatie & Brand" en staat in voor realistische evacuatie-oefeningen.

Meer informatie is te vinden op:

http://www.tczdenestor.be
http://tczdenestor.opleidingsportaal.be





Geen opmerkingen:

Een reactie posten