dinsdag 15 september 2015

Rijden zonder vakbekwaamheid

Bij een politiecontrole stelt men vast dat de datum van jouw code 95 of vakbekwaamheid is overschreden of afwezig is. Je hebt ofwel het examen basiskwalificatie niet afgelegd, ofwel heb je de nodige nascholingen niet gevolgd om de vakbekwaamheid te verlengen. Wat nu?

Wanneer je volgens de politie wel degelijk over de vakbekwaamheid dient te beschikken zal je in eerste instantie niet mogen verder rijden en zal er proces-verbaal opgemaakt worden voor het rijden zonder geschikt rijbewijs.

Gevolgen?

De weggebruiker die in in het bezit is van een geschikt rijbewijs, is ten allen tijde strafbaar. Hij is strafrechtelijk verantwoordelijk en riskeert dus gestraft te worden. Zelfs al gaat het om een werknemer en doet dit alles zich voor binnen het kader van de arbeidsovereenkomst en tekent de werkgever een document waarin hij verklaart dat hij alle verantwoordelijkheid op zich neemt.

Boete voor de chauffeur

Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro, te vermenigvuldigen met 6 opdeciemen (= 1200 tot 12000 euro), wordt gestraft hij die een motorvoertuig bestuurt zonder houder te zijn van het rijbewijs vereist voor het besturen van dit voertuig, of van het als zodanig geldend bewijs.

De rechter kan bovendien onder bepaalde voorwaarden het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig uitspreken.

De vervallenverklaringen uitgesproken krachtens deze paragraaf bedragen ten minste acht dagen tot ten hoogste vijf jaar. Zij kunnen in sommige gevallen uitgesproken worden voor een periode van meer dan vijf jaar of voorgoed.

Dit verval kan beperkt worden tot bepaalde categorieën van voertuigen, de rechter kan bevelen dat het verval enkel tijdens het weekend of feestdagen wordt uitgevoerd en man kan het herstel in recht tot sturen afhankelijk maken van het slagen van examens en onderzoeken.

Boete voor de werkgever

De werkgever kan echter (ook) opdraaien voor de geldboete, dit ingevolge van artikel 97 van deze wet:

Zij dit overeenkomstig atikel 1384 van het Burgerlijk Wetboek burgerrechtelijk aansprakelijk zijn voor schadevergoeding en kosten, zijn insgelijks aansprakelijk voor de geldboete (..)

Bovendien is de werkgever, eigenaar van het voertuig, in dit geval ook strafrechtelijk verantwoordelijk en dus strafbaar, omdat hij wetens een motorvoertuig toevertrouwd aan iemand die niet beschikt over het vereiste rijbewijs. Meer nog, hij zet er de werknemer eigenlijk toe aan. Geldboet van 100 tot 1000 euro, eveneens te vermenigvuldigen met 6 opdeciemen.

Verhaalrecht verzekeringsmaatschappij

Bij een ongeval kan de verzekeringsmaatschappij in dit geval een recht van vergaal uitoefenen. Dit betekent dat men geld kan terugvorderen van de verzekeringnemer (meestal de werkgever), maar eventueel kan men dit ook doen ten aanzien van de bestuurder (indien niet de verzekeringnemer).

Artikel 25 3° b van de bijlage van het KB 14-12-1992

De maatschappij heeft het recht van verhaal op de verzekeringnemer en, indien daartoe grond bestaat, op de verzekerde die niet de verzekeringnemer is: wanneer, op het ogenblik van het schadegeval, het rijtuig bestuurd wordt door een persoon die niet voldoet aan de voorwaarden die de Belgische wet en en reglementen voorschrijven om dat rijtuig te besturen, bijvoorbeeld door een persoon die de vereiste minimumleeftijd niet bereikt heeft of door een persoon die geen geldig rijbewijs heeft.

De gevolgen van rijden zonder vakbekwaamheid, kunnen bij controle of ongeval dus zeer groot zijn. Van belang is dat men zeer goed nagaat of de bestuurder van een voertuig van de categorie C of D, al dan niet onder de vrijstellingen valt.

Vergeet daarbij niet dat hiervoor moet gekeken worden naar de feitelijke situatie.

Een voorbeeld

Een magazijnier beschikt over een rijbewijs C maar gaat eigenlijk quasi nooit met de vrachtwagen op weg. Enkel als de vaste chauffeur afwezig is, springt hij eens in.

Met de vrachtwagen worden de producten van het bedrijf naar verschillende klanten gebracht.

Het is niet omdat het hoofdbezigheid van deze persoon door het jaar "magazijnier" is, en slechts occasioneel chauffeur, dat hij niet over de vakbekwaamheid zou moeten beschikken.

Klik hier voor meer informatie over de vakbekwaamheid en de vrijstellingen.

Voor informatie over opleidingen kan je terecht op:

http://www.tczdenestor.be
http://tczdenestor.opleidingsportaal.be


2 opmerkingen: